Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli

"Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege Bölgesi, Türkiye’nin termal kaynak bakımından en zengin topraklarıdır."
16.03.2019 tarihinde Rastgelelik.com tarafından yayınlandı.Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli

Latince kökenli “Thermal” sözcüğü, Fransızcadan dünya dillerine geçmiştir. Türkçede “Kaplıca, Ilıca, İçme, Çermik” şeklinde kullanılmaktadır. Termal, doğal, mineral bakımından zengin, sıcak, şifa veren suları tanımlamaktadır.

Termal Turizm, Sağlık Turizminin sadece bir koludur. Dünya çapında Almanya, Macaristan, Avusturya, İspanya, Çekya, Rusya ve Fransa önde gelen ülkeler arasındadır. Termal kaynakları en etkin kullanan ve turizme, ülke ekonomisine kazandırmayı başaran ülkelerin başındadırlar. Türkiye ise ne yazık ki bu ülkelerden çok daha fazla ve verimli termal kaynağa sahip olmasına rağmen yeterli verimlilikte termal kaynakları kullanamamakta, potansiyeli ve zenginlikleri değerlendirememekte ve ekonomiye kazandıramamaktadır.



Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege Bölgesi, Türkiye’nin termal kaynak bakımından en zengin topraklarıdır. 1000 dolayında jeotermal kaynak Türkiye’de bulunmaktadır. Türkiye, jeotermal kaynak, yeraltı kaynakları, coğrafi konumu ve zenginlikleri, tarihi – kültürel ve geleneksel unsurları ve mevcut doğal potansiyeliyle turizm cenneti olabilecek ülkelerin başındadır. Yetersiz yatırım, yenileme ve gerekli değerin verilmemesi, tanıtım ve pazarlamaların yanlış veya yetersiz yapılması turizm ve özellikle termal turizmin gelişmesine engel olmaktadır.

Termal SPA

Termal Kaynaklar

Termal kaynaklar, sıcak kaplıca sularını tanımlamaktadır. Çeşitli sağlığa fayda sağlayan şifa verici mineralleri, tuzları, radyoaktif maddeleri içeren doğal suları tanımlamak için kullanılan kavramdır. Termal kaynaklar, psikolojik, fiziksel, ciltsel nice rahatsızlık ve hastalığa iyi gelmekte, kalıcı şifalar sunmaktadır.

Türkiye’de Termal Kaynak Durumu

  • Doğu Anadolu Bölgesi: 64 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • Ege Bölgesi: 123 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • İç Anadolu Bölgesi: 91 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • Marmara Bölgesi: 53 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • Karadeniz Bölgesi: 45 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • Akdeniz Bölgesi: 24 Tespit edilmiş termal kaynak,
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 10 Tespit edilmiş termal kaynak olmak üzere toplamda 430 verimliliği yüksek termal kaynak mevcuttur.

1990’lara kadar toplum arasında ve birçok birimde Türkçe “Kaplıca, Ilıca ve Çermik” kelimeleri kullanılarak ifade edilen termal kaynaklar, bilimsel olarak Termal Tesis, modern olarak ise SPA kelimeleriyle ifade edilmeye başlanmıştır. Artık günümüzde SPA kelimesi kullanılmaya başlansa da SPA, termal olmayan sıcak su, havuz ve banyo uygulamaları sunan tesisleri de ifade etmektedir. O yüzden SPA değil, termal tesislere Kaplıca, suyu ılık olan tesislere Ilıca veya Çermik demek daha doğru olacaktır.

MTA verilerine göre Türkiye’de termal kaynakların sıcaklığı 20 – 110 derece arasında, saniyelik debileri 2 – 500 litre arasında seyretmektedir. 1500 civarında da doğal termal su kaynağı söz konusudur.

Türkiye’de Termal Turizmin Sorunları

  1. Tanıtım ve pazarlama sorunu,
  2. Eğitimli işgücü sorunu,
  3. Alt ve üstyapı sorunları,
  4. Hizmet kalitesi sorunları,
  5. Finansman sorunları,
  6. Güvenlik sorunları,
  7. Ekonomik faktörler,
  8. Psiko-Sosyal faktörler,
  • Demografik faktörler,
  1. Politik – psikolojik faktörler,

2023 Hedefleri ve Termal Turizm

Termal kaynak bakımında dünyada ilk yedi ülke arasında bulunan ülkemiz, Avrupa termal kaynakları arasında ilk ve kaplıca uygulamalarıyla da üçüncü sırada yer almaktadır. Bu potansiyel göz önünde bulundurularak jeotermal kaynakların daha verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Jeotermal kaynakları bulunan il ve yöreler değerlendirilecek, gerekli destek ve yenilenme süreci sağlanacaktır.

Afyon İlinin Termal Turizmi Potansiyeli

Afyon ili, ülkemizin önde gelen meşhur termal bölgelerinden birisidir. En gelişmiş termal tesislerin ve verimli termal kaynakların bulunduğu illerden birisidir. Binlerce yıllık uygarlıkların kültür ve sanatını yansıtmayı başaran, günümüz küreselleşme sürecinde dahi gelenek ve görenekleriyle kültürel, tarihi tüm öğeleri barındırmayı, korumayı başaran illerimizin başında Afyon gelmektedir. Dünya ile yarışabilecek termal turizm potansiyeline sahip ilimizdir.

Afyon ili, termal kaynakların ötesinde kültür turizmi, tabiat turizmi ve tabiat güzellikleri, festival ve şenlikler, alışveriş merkezleri vb. ile de zengin bir potansiyel arz etmektedir.

Afyon İli Termal Turizm Merkezleri

1-        Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi,

2-        Sandıklı-Hüdai Terma Turizm Merkezi,

3-        Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi,

4-        Bolvadin-Heybeli Termal Turizm Merkezi,

Afyon, on iki ay boyunca termal turizme imkân sunmaktadır. İklim, coğrafya, tabiat güzelliği ve zengin termal kaynaklarıyla her mevsim turizm olanağı sunan büyük bir potansiyeldir. Konaklama tesislerinde kalite unsurları gelişmekte, müşteri memnuniyeti artmakta, Ortadoğu ve Ön Asya’nın termal turizm merkezi olma yolunda mesafe kat etmektedir.


“Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli” adlı blog yazımızı faydalı bulduysanız yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın.
Eklentiler: Görsel 1 · Görsel 2
Kategori: Meydan | Anahtar Sözcükler: Hamam, Termal Turizm, termal, afyonun termal turizm potansiyeli, termal tesis, termal kaynaklar, şifalı sular, afyon ili, termal ne demek, SPA, termal turizm, afyon, turizm potansiyeli, hamamlar, türkiyede termal turizm,
Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli Yazarı
jungnet

Toplam Yorum: 0
avatar

Bu içerik sayfamıza Google arama motoruna "Rastgelelik Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli" yazıp aratarak da ulaşabilirsiniz.

Termal Turizm ve Afyon İlinin Potansiyeli Google'da ara
Takip: 107-7//1552711725 https://gencmevtoo.ucoz.net/blog/rss/